Wat is een draagdoekconsulent?
Een draagdoekconsulent is opgeleid bij een daarvoor erkende opleiding. Na de opleiding draagdoekconsulent 1, kan ik u de wikkelgekruiste draagwijze, de rekbare doek en de ringsling aanleren. Dit is de basis van het dragen van uw pasgeboren kindje. Ik kan u helpen bij het aanschaffen van een voorgevormde drager of een rugzak.
Wat is hechting?
Hechting is een proces van interactie tussen een kind en een of meer van zijn opvoeders, dat leidt tot een duurzame affectieve relatie. Een baby heeft een natuurlijke aanleg om er voor te zorgen dat zijn behoeften worden vervuld. Het gaat dan om voeding, aandacht, veiligheid en liefde. Een baby wil zijn behoeften vervuld hebben en doet dit door nabijheid te zoeken of door te huilen. Door de nabijheid voelt een baby zich veilig en ontstaat er een band, het kindje raakt gehecht aan zijn ouders en andersom.
Wat is veilig gehecht?
Veilig gehechte kinderen verkennen de wereld met als uitvalsbasis degene aan wie ze gehecht zijn. In spannende situaties zoeken ze de nabijheid van hun moeder of vader op. Of een kindje zich veilig kan hechten hangt af van de houding van zijn ouders. Als het goed is: Leven ouders zich in en staan open voor de signalen en de behoeften van hun kindje. Tegelijkertijd respecteren ouders de autonomie van hun kindje. Ouders bieden structuur en steun aan bij alles wat het kindje wil leren.
Wat is onveilig gehecht?
Onveilig gehechte kinderen klampen zich vast aan hun ouders, of ze gedragen zich heel erg onverschillig en zelfstandig, ongeacht of de situatie stressvol is of niet. Onveilig gehechte kinderen krijgen veel vaker te kampen met leer en relatieproblemen, zijn lastig aanspreekbaar en ontwikkelen een laag gevoel voor eigenwaarde.
Hechting van baby tot adolescent.
De basis voor veilige hechting ligt in de eerste drie levensjaren. Ieder kind wordt geboren met een unieke mix van mogelijkheden en eigenschappen. Prachtig hoe een kindje zich ontwikkeld tot een mooi mens. Hechting is universeel en heel erg belangrijk in deze eerste drie levensjaren. Het is de taak van ouders om een veilige hechting tot bloei te laten komen. Na de eerste drie jaar houdt het niet op, tot de leeftijd van zeven jaar worden er nog belangrijke paden in de hersenen aangelegd. In de vroege puberteit is er nog een keer een intense reorganisatie van de hersenen. Veilige hechting is nodig tot de leeftijd van 25 jaar om kinderen te helpen opgroeien tot volwassenen die vol vertrouwen in het leven staan.
Waarom dragen in een draagdoek?
Als u het dragen leuk en fijn vindt is het aan te raden om u erin te verdiepen en het te gaan proberen. Stel het niet uit maar probeer uw kindje te gaan dragen in een zachte tricotdoek. Deze doeken zijn niet duur in aanschaf en niet moeilijk om te knopen. Hiermee legt u de basis voor het dragen. Daarna kunt u een rekbare doek proberen, deze doeken zijn iets duurder en er zijn hele mooie doeken te koop waarmee u zeker gezien wil worden. Als uw kindje nog groter wordt kunt u kiezen voor een draagzak, Mei Tai, of een rugzak. Dit is fijn als uw kindje groter wordt en u op vakantie gaat naar de bergen of voor langs het strand.
Welke baby`s hebben baat hebben bij een draagdoek?
Een kindje wat veel te vroeg geboren is en lang in de couveuse heeft gelegen heeft veel in te halen. Prematuur geboren baby`s zijn zeker gebaat bij dragen in een draagdoek.
Een kindje wat erg ziek is geweest na de geboorte en van slag is en veel bij u wil zijn heeft ook iets in te halen en is ook gebaat bij dragen in een doek.
Een kindje wat veel pijn heeft, veel huilt, reflux klachten heeft, gespannen is, heeft ook veel baat bij het dragen in een doek. Bijkomend voordeel is dat u uw handen vrij heeft en kan lopen en wat dingen kan doen.
Als u een keizersnede heeft gehad en uw kindje is na de geboorte bij u weggehaald dan is het dragen in een doek heel waardevol om deze periode in te halen. Immers een u en uw kindje hechten zich de komende jaren aan elkaar. Gebruikt de tijd dat u verlof heeft om u kindje aan u te laten hechten en om te leren dragen in een doek.
Wilt u ook graag uw baby leren dragen in een draagdoek?
U kunt bij mij het dragen in een doek leren. Samen leren we de knooptechniek rustig in stapjes aan.